Laatste berichten

Tags

Moet ik dit nu doen?

12 november 2018 marjon 4 Comments

Moet ik dit nu doen?

12 november 2018 Marjon 4 Comments

Voor mijn burn-out was ik behoorlijk streng voor mijzelf. Ik MOEST zo ongelofelijk veel (van mijzelf)! En het lukte me heel slecht om ‘de boel de boel’ te laten. Met een vol hoofd en een gestrest gevoel begon ik dus maar weer met opruimen. Of met iets anders dat op mijn ‘lijstje’ stond. Daarna zou ik wel even rust nemen…

Perfectionist

Als mega perfectionist moest ons huis- en tuin er natuurlijk tiptop uitzien. Ik moest op mijn werk de verwachtingen van mijn klanten overtreffen. Er moest een culinair hoogstaand diner met bijpassend wijnarrangement gepresenteerd worden als er vrienden kwamen eten. En de traktaties van de kinderen moesten minstens 4-daagse knutselwerken zijn. Het leek allemaal zo belangrijk!

Tegenwoordig ben ik gelukkig een stuk milder voor mijzelf geworden. Want hoe erg is het eigenlijk dat er speelgoed rondslingert in huis of dat de borden niet meteen in de vaatwasser worden gezet? Mike blijkt een kinderfeestje naar de bios net zo leuk te vinden als het compleet verzorgde themafeest dat ik eerder organiseerde. En etentjes met vrienden of familie gaan toch om gezellig samenzijn? Natuurlijk vind ik het nog steeds belangrijk om ze iets lekkers voor te zetten. Maar daar hoef ik niet eerst dagenlang websites voor af te speuren om het ultieme recept te vinden.

Moet ik dit nu doen?

Mijn perfectionisme loslaten lukt me dus steeds beter. Vooral doordat ik heb geleerd dat ik zelf keuzes mag en kan maken. Tijdens een sessie met mijn psycholoog leerde ze mij een ontzettend belangrijke zin: MOET IK DIT NU DOEN?

Bij vrijwel alles wat gedurende de dag voorbij komt stel ik mij (inmiddels onbewust) de vraag: moet ik dit nu doen? Je kunt de klemtoon op elk woord leggen, ik ben benieuwd hoe jij hem zojuist geïnterpreteerd hebt, want dat zegt veel over jou 😉

MOET: is hetgeen wat je in gedachten heb om te doen iets wat je echt wilt of kunt?

IK: is het iets dat ik op moet pakken of kan ik er hulp bij vragen? Kan ik het eventueel iemand anders laten doen?

DIT: heeft dit nu de hoogste prioriteit? Of besteed ik deze tijd aan iets anders?

NU: moet het echt nu gebeuren? Of kan het ook op een ander moment?

DOEN: kun je het ook laten? Wat zou er dan gebeuren?

Het is even oefenen maar geloof me het werkt echt! Want als je er echt over na gaat denken dan kom je erachter dat je veel minder ‘moet’ als dat je denkt te moeten doen. Het werkt heerlijk bevrijdend. Wees gewoon wat aardiger voor jezelf. Pak meer rust en ga iets leuks doen in plaats van opruimen in huis.

Ik ben heel benieuwd naar jouw verhalen dus laat alsjeblieft van je horen.

4 Comments

 • Nienke 12 november 2018 at 16:21

  Herkenbare vraag! Werkt “perfect” ?
  En blijft een uitdaging.
  Zeker met kids die alles aan MAMA vragen. Of heeft mama dat er zelf naar gemaakt??

  Ik ga die vraag maar eens vaker teruggeven aan mijn kids:
  moet mama dit nu doen?

  • Marjon 12 november 2018 at 17:57

   Haha dat is een hele goede Nienke, dat ga ik ook uitproberen met mijn kids 😉

 • Remy 12 november 2018 at 18:55

  Blijft een goed verhaal!!!!!

 • Leave a Reply

  Ik accepteer de Privacy Policy

  Blog

  Archieven

  Volg me

  Abonneer op mijn blog

  ×