Laatste berichten

Tags

NEE leren zeggen

10 februari 2019 marjon 1 Comment

NEE leren zeggen

10 februari 2019 Marjon 1 Comment

Nee zeggen… voor mijn burn-out was ik daar echt ontzettend slecht in. En als ik dan nee zei, dan klonk het ongeveer zo: ‘ik weet niet zeker of me dat gaat lukken’ of ‘eigenlijk heb ik nog veel te doen’. Vaak volgde er dan vanuit de ander een vervolgvraag als: ‘lukt het echt niet?’ Die vervolgvraag deed me met regelmaat de das om. Want mijn antwoord was vrijwel altijd bevestigend… Heel frustrerend want voor mijn gevoel had ik toch eerst nee gezegd?! Als jij het ook moeilijk vindt om nee te zeggen dan is het de hoogste tijd om te leren hoe je je grenzen aan kunt geven. In dit blog vertel ik hoe ik als structurele JA zegger heb geleerd om NEE te zeggen.

Kenmerken

Als je moeilijk nee kunt zeggen dan herken jij jezelf vast in de volgende kenmerken. Jij:

 • wilt anderen niet teleurstellen
 • maakt het graag iedereen naar de zin
 • bent bang voor conflicten en gaat deze liever uit de weg
 • houdt iedereen graag te vriend
 • wilt aardig/leuk gevonden worden
 • trekt werk naar je toe
 • voelt je snel verantwoordelijk
 • hebt een hoge arbeidsethos
 • bent erg loyaal (naar anderen)
 • staat snel klaar voor een ander
 • kunt je gemakkelijk inleven in het leed van anderen en trekt je dat snel aan

Herkenbaar? Dan geef je meestal meer dan dat je er voor terugkrijgt. Dat gaat ten koste van jezelf. En van jouw energie. De kans bestaat dat je daar, op termijn, op leeg loopt. Want je neemt je eigen behoeften en belangen onvoldoende serieus. Jezelf iets meer op de eerste plaats zetten, is hard nodig om niet onderuit te gaan. En het helpt je bij je herstel van een burn-out.

JA zeggen

Maar hoe verander je dat nou? Ik ga je zeggen dat het eigenlijk heel gemakkelijk is… In plaats van NEE, ga je namelijk JA zeggen! Maar dan tegen jezelf. Want als jij JA zegt tegen je vrije avond, zeg je NEE tegen overwerken. Als je JA zegt tegen op tijd naar bed gaan, zeg je NEE tegen het telefoontje waar je eigenlijk de puf niet voor hebt. Als je JA zegt tegen een rustig weekend, zeg je NEE tegen een bezoek waar je geen zin in hebt. JA zeggen tegen wat jij graag wilt, gaat je veel meer energie geven.

Tips

Meer tips die kunnen helpen bij het JA zeggen tegen jezelf:

 • Bedenk dat je NEE zegt tegen de vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf.
 • Geef niet meteen antwoord, maar zeg dat je er op terug komt zodat je goed op een rijtje kunt zetten of het uitkomt.
 • Je mag ergens op terugkomen. Heb je JA gezegd, waar het eigenlijk NEE had moeten zijn? Hoe vervelend het ook is, je mag van mening veranderen. Doe dat wel snel zodat een ander voldoende tijd heeft om een oplossing te bedenken.
 • Hou het kort en probeer geen uitgebreide uitleg te geven waarom je NEE zegt. Een krachtige NEE komt veel sterker over, als je het maar met respect doet. NEE, ik heb het te druk of NEE, misschien een volgende keer.
 • Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf erg moeilijk vind om NEE te zeggen zonder verontschuldiging. Dit is niet nodig en ondanks dat ik dat best weet, lukt het mij zelden om NEE zeggen zonder een ‘sorry’ erbij.

Het vergt oefening, vooruitdenken en planning, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, gaat er een wereld voor je open en houd je tijd over 😉

Ik ben heel benieuwd of JA zeggen tegen jezelf jou ook helpt? Ik hoop het!

1 Comment

 • Remy 11 februari 2019 at 08:57

  Al die eerst genoemde eigenschappen heb je gelukkig . En meer …. daarom ben je wie je bent en wordt er van je gehouden. Goede vrienden etc. Snappen het best als je ook kiest voor je zelf en voor je eigen qualitytime nu en dan. Xx

 • Leave a Reply

  Ik accepteer de Privacy Policy

  Blog

  Archieven

  Volg me

  Abonneer op mijn blog

  ×