Laatste berichten

Tags

Loonse en Drunense Duinen

8 maart 2019 marjon 1 Comment

Loonse en Drunense Duinen

8 maart 2019 Marjon 1 Comment

Eén van mijn lievelingsplekken in de omgeving van Tilburg is Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Gedurende mijn burn-out heb ik hier heel veel tijd doorgebracht. Want welk seizoen je er ook komt, het is er altijd prachtig en heerlijk wandelen. Je waant je hier echt even in een andere wereld en de stuifzandgebieden in deze Brabantse ‘Sahara zijn uniek voor Nederland. Zorg er bij mooi weer voor dat je een picknickplaid bij je hebt en vergeet voor de kids vooral ook geen emmer en schep mee te nemen!

Het Nationaal Park, beheerd door Natuurmonumenten, is gelegen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Het is ruim 35 km2 groot, waarvan ongeveer 30km2 stuifzand is. Mede daardoor wordt het gebied ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Maar ook doordat het temperatuurverschil tussen dag en nacht in de zomer wel 40 graden kan zijn.

Sinds 2010 graast er een grote kudde schapen, die als het ware door het grazen de grond weer toegankelijk maken voor het zand. Ik heb een keer het geluk gehad om de kudde van dichtbij te zien en dat was een magisch mooi moment. 

Wandelen

Je mag in de duinen vrij rond lopen, maar je kunt ook kiezen voor een uitgestippelde wandelroute. Op de website van Natuurmonumenten kun je verschillende routes vinden. Deze variëren van 3,9 tot 5,5 kilometer. Ze starten bij verschillende ingangen van het park. Wijzelf lopen vaak de Bosch en Duinroute waarbij je start met een wandeling door een dennenbos, daarna loop je door een heidegebied en natuurlijk ga je ook een stuk door dwars door het zandgebied. Een aanrader!

Eén van de meest populaire ingangen en ook mijn persoonlijke favoriet is de parkeerplaats bij de Roestelberg, gelegen tussen Kaatsheuvel en Waalwijk. Hier start je meteen met een beklimming van een hoge duin en sta je dus direct in het zand.

Een grote zandbak

In de warmere maanden zijn de zandvlaktes erg in trek als recreatiegebied. Veel gezinnen nemen een kleedje mee en brengen een middag door op het zand. Hoe leuk is die grote zandbak voor kinderen! En de bomen die op de zandvlakte staan, lenen zich erg goed om in te klimmen. Mike en Milou vinden niets leuker! Er staat bij wijze van spreken geen boom meer waar ze niet al eens in geklommen zijn.

Horeca

In de Loonse en Drunense Duinen zelf ligt ook een aantal restaurants zoals Bosch en Duin, De Rustende Jager, De Roestelberg en De Drie Linden. Met kinderen vinden wij het erg leuk om aansluitend een bezoek te brengen aan Recreatiepark Het Genieten. Deze camping ligt vlakbij de ingang van de Roestelberg en heeft een heerlijk zonnig terras en een grote speeltuin.

Fietsen en mountainbiken

Ook de fietsliefhebber kan zijn hart ophalen in de Loonse en Drunense Duinen. Er is een fietsroute van 43 kilometer die leidt je door het hele gebied heen. Een mooie manier om deze omgeving te verkennen! En voor de echte sportieveling is er een mountainbike-route van 16 kilometer . Voor de geoefende mountainbikers is er zelfs een tocht van 26 kilometer, dwars door de bossen. Om de mountainbiketracks te mogen rijden heb je overigens wel een MTB-vignet nodig. Deze kun je hier kopen. J

Voor mij persoonlijk is dit Nationaal Park een plek waar ik volledig tot rust kan komen en ik heb er dan ook al heel wat stappen gezet. Wie weet kom ik jou binnenkort tegen? En mocht je voor- of na je wandeling een bezoek willen brengen aan Tilburg, dan tref je hier wat tips voor toffe lunchplekjes.

1 Comment

 • Remy Arends 8 maart 2019 at 09:07

  Mooie beschrijving van een toeristische trekpleister voor heel Nederland, anders dan de Veluwe en uniek door de zandduinen. Gaan we snel weer eens doen?

 • Leave a Reply

  Ik accepteer de Privacy Policy

  Blog

  Archieven

  Volg me

  Abonneer op mijn blog

  ×