Laatste berichten

Tags

7 tips om een burn-out te voorkomen

23 januari 2019 marjon 3 Comments

7 tips om een burn-out te voorkomen

23 januari 2019 Marjon 3 Comments

Best grappig dat juist ik, die zelf een burn-out heeft gehad, een blog schrijft over hoe je een burn-out kunt voorkomen. Maar als ervaringsdeskundige denk ik inmiddels heel goed te weten wat mijn burn-out had kunnen voorkomen. Daarom deel ik graag deze inzichten en tips met je. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

1. Voldoende slapen

Ja dit is natuurlijk een open deur…. maar zeg eens eerlijk? Als jij echt moe bent, lukt het je dan om op tijd naar bed te gaan? Mij lukte dat vaak niet. Want juist als de kinderen op bed lagen, had ik het gevoel dat ik eindelijk nog wat kon gaan doen. Ook onze telefoons en andere beeldschermen zorgen ervoor dat we minder nachtrust krijgen. Probeer voordat je gaat slapen je telefoon met rust te laten en ga op tijd naar bed.

2. Gezond eten

Weer zo’n tip die we eigenlijk allemaal wel weten, maar het ook echt doen, is toch wat anders…. Want juist wanneer je vermoeid bent, heb je de neiging ongezonde dingen te willen eten. Ik ben zelf een echte foodie; dol op eten… en ook hou ik van de minder gezonde dingen als chips en drop. Wie kan er 1 dropje of 1 handje chips eten? Voor die personen heb ik veel respect! Ongezonde voeding versterkt de klachten van stress en een burn-out juist, terwijl gevarieerde en volwaardige voeding je meer energie geeft. Doe dus zuinig aan met suiker en alcohol en gun jezelf voeding die rijk is aan vitamine B en C.

3. Symptomen herkennen

Voordat je echt in een burn-out belandt, zijn er veel signalen die je lichaam je geeft. Ik heb eerder mijn ‘symptomen’ beschreven, de signalen die ik heb gekregen. En die ik allemaal structureel negeerde… Deze signalen zijn een teken dat er echt iets moet gaan gebeuren. Je moet dingen anders gaan doen want als je zo doorgaat dan is de kans aanwezig dat je een lange periode uitvalt.

4. Bewegen

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Ik kon altijd wel een excuus bedenken om niet te gaan sporten, het is helaas geen hobby van mij. Maar inmiddels weet ik dat bij bewegen het stofje endorfine vrijkomt, wat helpt bij het verminderen van cortisol, het stresshormoon, wat je ziek kan maken. Sport zorgt ook voor afleiding en je bent even ‘uit je hoofd’. Daardoor kun je beter plannen, relativeren en prioriteiten stellen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog steeds lastig vind om voldoende te bewegen. Maar als ik gesport heb, voel ik me achteraf vaak een stuk beter. En dan bedenk ik me altijd, waarom doe ik dit niet vaker?

5. Me-time inlassen

Daar is ie weer. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf. Ga iets doen waar jij energie van krijgt. Een dagje sauna, lekker wandelen, een fijn boek lezen of neem een warm bad. Zorg goed voor jezelf! Lees voor meer tips mijn eerdere artikel over me-time inlassen.

6. Nee zeggen

Geef je grenzen aan en wees niet bang om iemand teleur te stellen (je collega’s, je vrienden/familie of je baas). Ik was iemand die dacht er goed aan te doen om overal ja op te zeggen, terwijl ik al te veel op mijn bordje had. De paniek sloeg dan toe! Aan jezelf toegeven dat het allemaal te veel is, is een hele stap! Erken je grenzen en leg je lat wat minder hoog. Ik heb zelf veel gehad aan de zin ‘moet ik dit nu doen’ waar ik eerder een blog over schreef.

7. Om hulp vragen

Dit vond ik zelf één van de moeilijkste dingen. Ik wilde niemand opzadelen met mijn sores. Maar door er over te praten, heb je er beter vat op. Je ziet sneller wat er aan de hand is en wat je kunt doen om het op te lossen. En er valt vaak een grote last van je schouders. Als je last hebt van problemen of stress, praat er dan over. Hulp vragen is géén teken van zwakte!

We zijn allemaal weleens gestrest of vermoeid na een lange werkdag. Als de moeheid of stress erg lang aanhoudt, is er een kans dat er meer aan de hand is. Trek aan de bel, probeer deze tips toe te passen en voorkom dat je een langere periode thuis komt te zitten.


3 Comments

 • Daantje 23 januari 2019 at 15:26

  Heyy lieverd , wat ben ik trots op je !!!!! Heel knap hoe je het allemaal verwoord en met ons deelt , zal ook niet over 1 nacht ijs gegaan zijn ….. dus petje af lieve Marjon !!!! Ik heb dit weekend 2 lege agenda dagen ….. het is hier wel heel wat handiger te plannen zonder kids , maar toch …. afgelopen weken zo druk , mama geopereerd aan haar voet , dus 6 weken voet omhoog …. en zij is mantelzorger voor opa (93) , die taak heb ik in de weekenden overgenomen … en in Belgie , nodige kilometers afgelegd dus ! Ik las je blog net voor ik wat afspraken wilde maken en dacht : nee niet doen ! Ik lees alles met veel plezier , en ik ben niet echt een lezer zeg maar ….. zorg goed voor jezelf en geniet van je prachtige gezin !!! Dikke knuffel ???

  • Marjon 23 januari 2019 at 17:48

   Wat ben je toch een schat lieve Daantje! En wat goed om te horen dat je mijn blog met plezier leest en er ook nog wat aan hebt 🙂 Heel goed dat je nu even geen afspraken maakt en veel beterschap voor je mama. Liefs terug van ons allemaal! xx

 • Remy 24 januari 2019 at 08:01

  Goeie aanvulling op eerdere delen! Hier heb je wat aan! Moet je het ook wel doen natuurlijk.?

 • Leave a Reply

  Ik accepteer de Privacy Policy

  Blog

  Archieven

  Volg me

  Abonneer op mijn blog

  ×