Laatste berichten

Tags

Wanneer krijgt je kind een mobiele telefoon?

3 november 2018 marjon 4 Comments

Wanneer krijgt je kind een mobiele telefoon?

3 november 2018 Marjon 4 Comments
Wat te doen?

‘Iedereen uit mijn klas heeft er al één! En ze hebben een WhatsApp-groep en daar kan ik dus niet aan mee doen’. Mike is inmiddels 9 en een half (zoals hij het zegt) en hij vindt het al heel lang de hoogste tijd dat hij een mobiele telefoon krijgt. Er ligt een oude smartphone van ons in de la en die wordt er verdacht vaak uitgehaald. Al is het alleen maar om even aan ons te laten zien dat hij weet dat die er is… Wanneer krijgt je kind een mobiele telefoon?!

Op onderzoek uit

Als eerste heb ik natuurlijk geïnformeerd bij andere ouders in zijn klas en inderdaad blijken de meeste kids uit zijn groep 6 een telefoon te hebben. We hebben het hier over kinderen tussen de 9 en 10 jaar oud. En ze hebben inderdaad ook een gezellige WhatsApp-groep.

Ook online ben ik naar informatie gaan zoeken en ik zag al snel dat de leeftijd waarop kinderen hun eerste mobieltje krijgen enorm is gedaald. Kinderen van 8 jaar hebben soms al een mobiel en van 10 jaar een smartphone. Tja…?

Bellen?

Een telefoon is tegenwoordig natuurlijk veel meer dan alleen een apparaat om mee te bellen. Het gaat Mike namelijk helemaal niet om het bellen, laat ik dat voorop stellen. Het gaat om de vele apps die erop gezet kunnen worden en waar je leuke spelletjes mee kunt doen. In onze ogen hebben we daar een iPad voor en geloof me, daar hebben we al voldoende ‘discussie’ in huis over als het gaat om het aantal uur speeltijd.

Er is voor ons op dit moment maar 1 reden om Mike een telefoon te geven en dat is dat hij bereikbaar is wanneer hij buiten speelt. Inmiddels heeft hij van ons de vrijheid en ruimte gekregen om lopend of op de fiets in de buurt te spelen. Maar wat ons betreft zou een simpele prepaid volstaan.

Voorbereiden op Middelbare school

Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, moeten ze een telefoon hebben. Deze is dan onmisbaar omdat er veelal een app wordt gebruikt met informatie over onder andere het rooster. Maar op de basisschool is dat nog niet nodig en hij zit nog maar in groep 6.

Natuurlijk willen we Mike goed voorbereiden voordat hij naar de Middelbare gaat. We zullen gesprekken met hem voeren over de ‘gevaren’ van de telefoon en hem uitleggen dat er ook veel kinderen online worden gepest.

Regels

Daarnaast denken wij aan de volgende regels:

 • Geen telefoon aan tafel en ja wij hebben ook hierin een voorbeeldfunctie.
 • Niet met je telefoon naar bed. Enerzijds vanwege de eventuele straling maar vooral om niet in de verleiding te komen om nog tot laat bezig zijn met de telefoon.
 • De telefoon gaan niet mee naar school.
 • Geen telefoon op de fiets. Vanaf juli 2019 is dit verboden en krijg je een boete.
 • Geef je nummer niet aan vreemden.
 • Stuur geen filmpjes of foto’s van anderen door die er gek op staan.

Is het ok om vervolgens in de gaten te houden wat je kind met zijn telefoon doet? Mogen wij dat controleren? Bij oudere kinderen lijkt me dat lastiger, maar bij een kind op de lagere school lijkt me toch goed om te controleren?

Ik ben natuurlijk heel benieuwd welke leeftijd jij geschikt vindt om je kind een telefoon te geven? En hoe hebben jullie het aangepakt? Mike zal jullie eeuwig dankbaar zijn als jullie mij en Mervyn kunnen overtuigen dat hij er al aan toe is! En hij heeft overigens toestemming gegeven om dit stuk te schrijven.

4 Comments

 • Sandra 3 november 2018 at 11:52

  Lotte heeft er ook al een tijd 1. In eerste instantie was deze bedoeld als vervanging van de huistelefoon maar al snel is het uitgegroeid tot haar eigen telefoon. Wij hanteren dezelfde regels als die jij hebt beschreven! Ze mag hem wel meenemen naar een vriendinnetje maar zeker niet naar school! Ze heeft er spelletjes op staan, kijkt filmpjes, maakt filmpjes en appt inderdaad met kinderen uit de klas maar ook met mij als ik op mijn werk ben en er is iets.
  Bellen doet ze alleen met ons of (gratis) via whatsapp met haar vriendinnen. Wij hebben gekozen voor een prepaid kaartje maar ik hoor toch dat verschillende kinderen een abonnement hebben. Dat gaat voor ons een stap te ver.
  En ja…. ik kijk/controleer die telefoon zeer regelematig. Vaak is het niks bijzonders maar soms kom je ook wel eens een vervelend appje tegen. Daar hebben we het dan over en gaan weer verder.
  De eventuele gevaren zijn besproken en worden geregeld herhaald (bijv niks online zetten).
  Het is de tijd van nu….

  • Marjon 3 november 2018 at 14:43

   Dank voor je reactie Sandra, heldere uitleg! We nemen dit zeker mee in onze overweging 🙂

 • Daantje 3 november 2018 at 12:03

  Heyyyy lieverd , wat ben ik trots op je !!!!!! Ik lees met plezier je columns ! Ik hoop zo dat het wat beter met je gaat …. en met je prachtige gezin ….. ik denk dat Mike daar al heeeeeel lang aan toe is …. ik weet nog toen hij hier in de opvang zat , hij heel blij was met z’n iPad ! En inderdaad tijden veranderen , zo ook de leeftijd voor een smartphone …. we zullen mee moeten , niks aan te doen ! Ik wens je een hele fijne zonnige dag ! Dikke knuffel , Daantje xxxx

  • Marjon 3 november 2018 at 14:41

   Wat ontzettend lief Daantje, dankjewel. En ja tijden veranderen inderdaad… Veel liefs van ons!

  Leave a Reply

  Ik accepteer de Privacy Policy

  Blog

  Archieven

  Volg me

  Abonneer op mijn blog

  ×